Sensibilisatie voor schokkende gebeurtenissen

Je eigen kind niet kunnen redden van de verdrinkingsdood, je eigen collega zien omkomen bij een arbeidsongeval, een verkeersongeval meemaken, aanwezig zijn tijdens een hold-up, een bijna-aanrijding meemaken, … . Een emotioneel schokkende gebeurtenis zet de tijd even stil. Iedere persoon beleeft en verwerkt een potentieel traumatische gebeurtenis op zijn eigen manier. Sommigen hebben de neiging om hun gevoelens weg te stoppen en hun angst te verbergen om zich op die manier niet kwetsbaar op te stellen. “Ik moet me sterk houden, het waait wel weer over, … .” Niets is echter minder waar! Vaak wordt er vastgesteld dat de beleving van onverwerkte gebeurtenissen vroeg of laat toch terug de kop opsteekt. Het is daarom cruciaal om dergelijke gebeurtenissen te verwerken. Hulp zoeken kan daarbij een goede aanzet zijn.

Eerst en vooral is het belangrijk te beseffen dat “zich niet goed voelen” bij het meemaken van emotioneel schokkende gebeurtenissen een normale reactie is op een abnormale gebeurtenis. Het kan belangrijk zijn om over de gebeurtenis en de ermee gepaard gaande gevoelens te praten! Zowel de steun van vrienden, familie, kennissen als professionele hulp kan daarbij helpen.

Duur Kostprijs

 3 u

(9/12u)

105 euro/pp

1. Doel

Sensibilisatie voor de problematiek van een potentieel traumatische gebeurtenis. Het doel is te komen tot een algemeen besef van wat iemand kan doormaken als men een emotioneel schokkende gebeurtenis meemaakt.

2. Programma

  • Definitie en kenmerken van een schokkende en/of potentieel traumatische gebeurtenis
  • Verloop verwerkingsproces
  • Subjectieve beleving
  • Mogelijke gevolgen van een schokkende en/of potentieel traumatische gebeurtenis
  • Het uitgebouwde opvangnet binnen uw bedrijf

3. Inschrijven

Werkt u voor Infrabel? Dan dient u zich online in te schrijven via de intrawebpagina van de //Academy. Eenmaal uw manager uw aanvraag via deze weg heeft goedgekeurd, brengt Infrabel Academy CPS hiervan op de hoogte.

Gesloten vorming Vorming op maat
Vorming voor een specifieke groep deelnemers op een overeengekomen moment. Vorming aangevuld met specifieke aspecten/risico's van uw bedrijf, voor een groep deelnemers op een overeengekomen moment.
Aanvraagformulier Aanvraagformulier

De opleiding wordt verzorgd door preventieadviseurs psychosociaal welzijn met praktische ervaring.